Detta pressmeddelande skickas från VästKom och Västra Götalandsregionen i samverkan.
Ett nytt hälso- och sjukvårdsavtal ska börja gälla 2027 och beskriva hur personer som har behov av hälso- och sjukvårdsinsatser från både kommunen och Västra Götalandsregionen ska blir omhändertagna på ett säkert och sammanhållet sätt. Nya delar i avtalsförslaget, som diskuterats av cirka 250 politiker vid tre tillfällen i februari, är exempelvis patientens egenansvar och vikten av att snabbt komma hem efter sjukhusvård.
Det är ovanligt och näst intill historiskt att så många politiker från 49 kommuner och Västra Götalandsregionen träffas samtidigt om en så "nära" fråga för invånarna. Diskussionerna handlar bland annat om hur hälso- och sjukvården i hemmet ska se ut och hur vi tillsammans tar ansvar för patientsäkerheten.
Den konkreta vinsten med dialogerna mellan kommunernas och regionens politiker är att olika perspektiv sedan tas med till den egna organisationen inför att remissvar på avtalsförslaget och överenskommelserna ska lämnas i juni.
Janette Olsson, ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen, säger:
"Vi är mycket nöjda med att vi är så många politiker från olika håll i Västra Götaland som träffas i denna viktiga och gemensamma fråga som detta avtal med sina överenskommelser är.”
Marina Johansson, kommunalråd i Göteborg, gav även ett erbjudande till politikerkollegorna:
"Kontakta oss i den politiska referensgruppen om det uppstår frågor i remissarbetet - för både er och vår skull. För denna gång ska vi ha ett avtal klart enligt tidplanen. För invånarnas skull."
Bengt Hilmersson, kommunstyrelsens ordförande i Vårgårda, tydliggör:
"Ett mål är att vi alltid ska vara 'på samarbetsnivå'. Vid varje patient som vi hanterar så är vi två parter och det kommer inte alltid vara enkelt men om vi gör det vi ska enligt avtalet så kommer det att fungera. Även idag funkar det i de allra flesta fall, vilket är en god grund för det nya avtalet."
Malin Swärd Davidsson, processledare på VästKom, betonar också vikten av förståelse och kunskap för att remissarbetet som nu följer ska bli framåtlutat:
"Förra gången lyckades vi inte hela vägen fram till att få ett hälso- och sjukvårdsavtal på plats så den här gången vill vi lyckas. Vi behöver mer förståelse och kunskap nu för att få med det synsättet i implementeringen av avtalet hos medarbetarna."
Jenny Nilsson, processledare på Västra Götalandsregionen, understryker också vikten av att fokusera på det de två parterna gör tillsammans:
"Vi har en gemensam patient. Inte 'kommunens patient' och inte 'regionens patient' utan en gemensam patient som rör sig mellan oss vid olika tidpunkter."
Kontakt
Janette Olsson (S)
Ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen
janette.olsson@vgregion.se
Marina Johansson (S)
Kommunalråd Göteborgs stad
marina.johansson@stadshuset.goteborg.se
Tjänstepersoner
Kristina Lännergren
Direktör på VästKom
kristina.lannergren@vastkom.se
Ann-Sofie Rundberg
Avdelningschef på Västra Götalandsregionen
ann-sofie.rundberg@vgregion.se
Prenumeration
Önskar du prenumerera på information från VästKoms hemsida eller önskar du avsluta din prenumeration?
Klicka dig vidare via prenumerationstjänsten
Senast publicerad | johanna.hansson@vastkom.se
VästKom
Box 5073 | 402 22 GÖTEBORG
Besöksadress
Anders Personsgatan 8 | GÖTEBORG
Org.nr. 858501-2084